Bani din vioara

Lucian Moraru - SonartDe ce muzicienii pot fi antreprenori de succes?

Ca muzician, ai de ales: fie te asezi frumos pe scaunul orchestrei Operei Romane si urmezi partitura, fie incerci sa creezi, sa-ti definesti propriul stil, pentru ca acesta sa devina in cele din urma propria-ti semnatura. Puterea de a crea vine odata cu exercitiul, cu  interesul pentru noutate si perfectionare, plus o sclipire de geniu. Practic, creatia lor nu este intotdeauna este un raspuns la mediu. Cu cat este mai diferita, cu atat are sanse sa fie remarcata.
Muzicienii vizionari gandesc antreprenorial. Practic, succesul sta chiar in mainile lor, desi, ca noi toti, ei activeaza intr-un segment in care concurenta este puternica.

O vioara suna bine, nu-i asa? Insa, o orchestra suna si mai bine. Lucian (imagine) s-a orientat către mai multe directii: canta in diverse orchestre, organizeaza evenimente private si face parte din Traffic Strings, o formatie in care el si cativa muzicieni ca el si-au unit pasiunea pentru muzica si astfel au devenit mai interesanti pentru public. Pentru a duce sunetul la o calitate superioara, Traffic Strings inregistreaza si editeaza muzica intr-un studio de productie din Londra. Muzica este disciplina in care sincronizarea cu “partenerii” tai este vitala.

Evident, analogia cu muzica mi s-a parut esentiala pentru ideea acestui scurt mesaj motivational. L-am dat pe Lucian ca exemplu pentru ca il cunosc si, momentan, este cea mai buna referinta pe care o am. Tu, eu si multi altii, nu cantam la vreun instrument. Cel putin, nu cat sa castigam bani din asta, insa putem invata ceva din asta.
Capcana este sa credem ca putem activa cu succes in orice industrie, mergand pe ideea ca daca altii pot, putem si noi. Nu! Nu putem! Si atunci, ce facem cu pasiune? Pentru ce ne-am pregatit sau ce valente avem legate de aceasta pregatire? Ce servicii sau produse putem vinde noi, de capul nostru, fara sa avem in spate o companie sau o echipa care nu ne apartin? Ce ai facut cu succes la jobul actual si ti-a placut? Cat de departe poti duce asta?
Opreste-te putin din ceea ce faci si pune-ti aceste intrebari. Scrie-le pe o hartie, iar in dreptul lor scrie raspunsurile. Daca iti place raspunsul la vreuna dintre intrebari, acela este “vioara” ta.  Cultiva-ti talentul si pune totul pe ceea ce stii sa faci, nu pe ceea ce speri sa devii. Si mai ales testeaza inainte la scara mica. Nu vei testa doar ideea ci si puterea ta de a ramane consecvent si loial ideii. Iar daca ideea ta prinde contur, ce-ai zice daca prin actiunile tale, ale asociatilor sau angajatilor tai, v-ati comporta la fel de bine ca o orchestra?

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *