Din nou Bulgaria

Aceeasi statiune (Nisipurile de Aur), alt hotel: Melia Grand Hermitage.

Pentru a evita incidentul de acum doi ani, am lasat masina in parcarea amenajata la subsolul hotelului. Desi pretul a fost putin cam mare, am preferat totusi aceasta alternativa ca sa evit situatia in care imi vizitam masina mai des dacat imi vizitam camera.

Hotelul este unul dintre cele mai mari din statiune, daca nu cumva chiar cel mai mare. Din cate am inteles de la personalul hotelului am fost cam 1000 de turisti cazati, peste 90% romani.

Aproape ca nu era loc in hotel ramas neocupat: receptie, piscina, sala de mese, baruri, sala de sport, terasa, aproape oriunde intorceai capul se vorbea romana. Peste toate acestea ProTV-ul a aparut intr-una din zile pentru clasicul reportaj, “turismul lor vs. turismul nostru”. Facand o paranteza, in drumul catre Bucuresti un oficial roman (nu am retinut foarte bine numele) declara pe un post de radio ca: “datorita crizei economice, nici bulgarii nu au beneficiat de prezenta turistilor romani, raportul fiind de fapt de doar 500 la 3000”. Adica 500 de turisti pe litoralul romanesc vs 3000 pe litoralul bulgaresc. Dupa parerea mea, raportul a fost de aproximativ 1000 la 15000 din care vreo 700 de turisti nostalgici probabil ca s-au oprit din drum pentru un scurt ragaz pe litoralul romanesc, cu speranta ca ceva s-a schimbat. Cum restaurantele prafuite cu lacatul pe usa, terasele goale si hotelurile inchise nu prea i-a inspirat nici macar pentru a consuma sandvisul si cola aduse de acasa, si-au vazut linistiti de drum.

Revenind la recenta excursie, foarte multe familii de romani cu copii, motiv pentru care era organizat in fiecare seara cate un eveniment special pentru cei mici, intr-una din salile hotelului.

In apropiere la o distanta decenta de mers cu masina se pot vizita: Castelul Balcic inconjurat de o superba gradina botanica, Cetatea Kaliakra (mai ales pentru peisajul din jurul cetatii) si Varna – eventual pentru o cafea in mall-ul din oras sau pentru o vizita la catedrala.

Cam atat deocamdata. Pentru curiosi, cateva poze.

Alin

Salut! Ai dreptate. Bulgaria e mult peste noi la toate capitolele. Totul nou, civilizat, curat, modern, toti sunt amabili..mult peste noi. Pe scurt turismul nostru este …BLOND. Poate cand o sa avem si noi un ministru de turism capabil o sa vina si la noi bulgarii.

Marius Dondorici

Daca adaugi faptul ca si-au refacut si statiunile de la munte, cu siguranta la noi nici nostalgicii nu se vor mai opri 🙂 Ba dimpotriva, vom calca acceleratia cat mai tare. Pacat de noi, bravo lor!

Your email address will not be published. Required fields are marked *