Jocul la zero

Am deschis televizorul destul de tarziu, curios sa vad rezultatul dintre Unirea Urziceni si Zenit si am ramas ca la teatru cand am vazut titlul de pe sport punct ro: “Unirea face fata asediului”. “Ce mama dracului!”, mi-am zis, “Astia nu sunt in stare sa bata o echipa cu nume de ceasuri de mana?!”

Aceleasi comentarii malitioase la adresa arbitrajului, aceleasi calcule legate de sansele de calificare (dumnezeule, e primul meci), aceleasi analize si scuze la adresa jucatorilor si nelipsitele comparatii – ei au bani, noi nu. Comentatorii trag linie dupa primul meci. Zero la zero, e bine! Avem sanse!

Abia s-a incheiat campionatul mondial. O lectie despre mentalitati, orgolii si tactici esuate, in care am vazut echipe mari trimise acasa inca din faza grupelor. O lectie despre vointa si dorinta de a invinge, dar noi scoatem creionul si hartia dupa primul meci. Nu am invatat nimic!

Intentia mea nu este sa comentez acest meci ci sa blamez o mentalitate. O ipoteza mai veche care incepe treptat sa devina certitudine. Am senzatia ca in tot ce facem, alegem jocul la zero. Nu vrem sa castigam dar nici sa pierdem. Vrem sa fie “caldut”. O mentalitate care ne trage in jos si de aceea nu vom castiga niciodata. Fie ca vorbim de sport, politica, economie sau orice alt domeniu in care activam.

Alex Dicianu

Eu sunt totusi curios de unde a pornit aceasta mentalitate. Nu cred ca a fost din totdeauna asa. Undeva pe parcurs s-a intamplat ceva.

PS: parca pe vremea lui Hagi aveam dorinta aceea de a invinge.

Madalin Durca

Probabil ca ne-am dat seama pe parcurs ca ne este bine si fara sa castigam. Din cauza asta probabil nu excelam la nici un capitol. Hagi era un model pentru toata echipa…

Mihai Ghita

Mai degraba VREM sa castigam dar nu vrem deloc sa riscam sa pierdem. Pe principiul ca cine nu incearca nu greseste si cine nu greseste nu e neaparat premiat dar nici dat afara.

Asa ca mai bine stam in banca noastra unde e cald si bine. Atat de cald incat cine sta acolo se fierbe la foc domol ca broasca din fabula. Si cand se gandeste ca ar fi momentul sa faca altceva descopera ca a stat cam mult la caldura si nu mai poate sa iasa de acolo.

Problema e cum schimbi aceasta mentalitate? Japonezii invata din scoala ca daca nu exporta mor de foame. Americanilor li se spune de mici ca pot face orice isi propun. Copiilor nostri la scoala li se spune ca trebuie sa stea cuminti cu mainile la spate…

Alina

Iar am ajuns pe blogul tau din greseala 🙂 si ce am citi mai sus e …
In primul rand fotbalul este un sport greu, foarte greu in ziua de azi, numai e loc de talente si totul este tacticizat. Este adevarat ca romanii sunt putin speriati de echipele din afara dar nu putem sa ne comparam cu o echipa ca Zenit. Acolo s-au investit milioane de euro si cand zic milioane sunt milioane gandite cu cap si nu doar pe hartie s-au in presa. BANII CONTEAZA !!! Si DA ei au banii noi NU !!! Si daca s-ar investii cu adevarat intr-o echipa din Romania am avea si noi performante.
Exemplu: noi avem 1 milion maxim de cheltuit sa zicem pe o extrema, ei au 5-7 milioane… de aici si diferenta de valoare. Nu poti compara niciodata un jucator care vine pe bani putin si un jucator care costa ceva banii. Ca avem jucatori care nu merita nici un sfer din salariul pe care il au (si mai traiesc si in Romania) asta tine de altceva (cred ca traim intr-un timp in care fitele sunt mai importante decat o cariera profesionala, jucatorii care isi pierd noptile aiurea si etc).
Iar in legatura cu marele Hagi… 🙂 o echipa joaca in 11 🙂 plus titulari, deci nu a fost Hagi, a fost o echipa.

Spre final Madalin, nu vrea nimeni sa fie caldut, nu vrea nimeni sa faca un egal sau sa piarda, toti vrem sa fim sus, cat mai sus. Vrei performante, oriunde si in orice profesie trebuiesc bani. Totul se rezuma in ziua de azi la bani 🙂 Ai bani ai performante 🙂

Alina

Exact, numai stiu ce am cautat si am ajuns pe aici asa ca m-am apucat sa citesc ce e pe aici in mare :).

Vin sarbatorile, asa ca multa bafta si idei numai una si una.

Your email address will not be published. Required fields are marked *