Un raport pe 2010, util pentru 2011

GfK Romania a facut public astazi un raport pe 2010 legat de piata de electronice, electrocasnice si IT&C din Romania. La o prima privire pe 2009 si 2010, cred ca nici 2011 nu trebuie privit cu prea mult optimism. Dintr-o analiza sintetica pe principalele categorii reies urmatoarele:
– Categoria telecom a inregistrat o scadere de 30% fiind salvata totusi de cresterea vanzarilor de smartphones. Bineinteles salvata de la o scadere si mai dramatica.
– Categoria “office printing” este si ea in scadere cu 40% fata de Q4 pe 2009.
– Categoria foto (compact) a inregistrat o crestere de 18% in Q4 fata de acelasi trimestru a lui 2009, insa as pune aceasta performanta mai mult pe seama “dealurilor” din retailul traditional si mai putin pe cele din online.
– Categoria IT in general a scazut cu 20%. In mod particular, categoria desktop a reusit sa se stabilizeze dupa ce in ultimii doi ani a tot pierdut teren in fata categoriei notebook. Informatia nu e prezentata in raport ci am facut o corelare cu informatii mai vechi pe care le-am analizat.
– Categoria produselor electrocasnice (mari si mici) inregistreaza cele mai mici scaderi din ultimii doi ani dupa ce vanzarile au facut rapel cu zeci de procente, odata cu prabusirea creditului de consum.

Raportul GfK Temax il puteti vedea aici

Your email address will not be published. Required fields are marked *